Избрани Новини

Бисептолът изхвърли скъпите антибиотици

Старият илач се завръща

Илачът на комунизма, който бори бактерии всякакви, се завърна. Добрият стар бисептол е новият хит за личните лекари в сезона на грипа и бактериалните инфекции. По-консервативните сред тях са категорични, че медикаментът е точно толкова ефикасен, колкото и някои от модерните и пречистени антибиотици. Отричан години наред като изключително вреден, всъщност той бил много по-силен и широкоспектърен от модерните илачи, твърдят дори млади медици, пише vsekiden.bg. Медикаментът, познат още от времето на соца, обаче не бива да се прилага безконтролно и когато пациентът е с доказана вирусна инфекция. Ако се даде само при зачервено гърло и повишена температура, няма да има никакъв ефект върху заболяването и само ще натовари организма с излишна химия. Бисептолът, който не е точно антибиотик, а се ползва като чадър срещу бактериални инфекции, след прекарани вирусни, е пълен с възможни странични действия.Медиците обаче са категорични, че неприятните усещания като гадене, болки в стомаха и главоболие, съвсем не са по-различни, отколкото при прилагането на антибиотици с цени над 30 лева за 5-дневен курс. За сравнение, добре познатото лекарство се продава в аптечната мрежа между 3 и 3,50 лева за 20 таблетки, с които се предполага, че често разпространените в сезона заболявания на горните дихателни пътища се третират напълно.

 

През последните години обаче много от личните медици сключват договори с големи фармацевтични гиганти, за да изписват рецепти именно с техните препарати. Това се практикува понякога и в ущърб на пациента - когато може да му се помогне с по-евтино лекарство или изобщо не му е необходимо такова, медикът се презастрахова, като пише в рецептата непосилен за джоба антибиотик. „Не забравяйте, че с приема и на бисептол, и на други антибактериални лекарства трябва да се добавят живи и полезни бактерии, които те убиват", напомни столично джипи.

 

При грипно състояние пък не бива да се пропуска прегледът от лекар, за да не се стигне до тежки усложнения. Тип „Б" вече е у нас и протича с класическа симптоматика - болки в мускулите, висока температура и общо неразположение. Ако до 1 седмица не настъпи подобрение, обикновено се налага преслушване на гърдите и взимане на антибиограма за точно назначение на антибиотика при развито усложнение от инфекцията.

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов