Избрани Новини

Благоевградски студенти върнаха изгубен портфейл

В портфейла имало пари и документи на доцент Томанова

ЮЗУ първокурснички откриха изгубен портфейл с пари и документи, които се оказаха на доцентка във факултета им, съобщи struma.bg. Ива Иванова, студентка по английска филология, и приятелката й Венета Вангелова, която следва "Лингвистика", в ранния следобед завчера след лекции решили да се разходят. "Забелязахме потфейл, лежеше отворен на земята и го подминахме, но Ива забелязала, че от него се подават банкноти, и се върнахме", разказа Венета. "Имаше малко над 180 лв. и лични документи. Без да се замислим, се запътихме към полицията да го предадем", допълни Ива. "Преди около половин година ми откраднаха портфейла, пари нямаше, но много нерви изхабих, докато подновя документите си", призна Венета. Приятелката й Ива също има неприятни спомени с изгубен скъп телефон и открадната златна гривна. На въпрос защо не са приели находката като подарък на съдбата за първия си студентски празник 8 декември, първокурсничките спонтанно реагираха: "Можеше да е заплатата на някого, да са пари за лекарства или пенсията на възрастен човек, има ли значение, като са изгубени и има човек, който страда".

Докато вървели към районното управление, ги настигнал униформен полицай и ги упътил какво да направят, за да не се налага да пишат обяснения. В полицията за минути издирили собственичката на портфейла, оказало се, че това е доц. Томанова, преподавателка по руски език във Филологическия факултет на ЮЗУ, в който учат двете първокурснички. Жената дошла след около четвърт час, трепереща от притеснение. Разказала, че изпуснала портфейла, след като платила на таксиметровия шофьор. "Чувството да видиш един човек щастлив и ти да си допринесъл дори с мъничко за това е уникално", признава Венета, а Ива допълва, че до края на деня и двете били като замаяни от усещането, че са създали радост.

Вчера деканът на Филологическия факултет доц. Антони Стоилов поздрави специално първокурсничките и им подари тениски с логото на ЮЗУ, като така предаде специалните адмирации на ректора проф. Иван Мирчев.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)