Избрани Новини

Инфраструктура, образование, спорт и туризъм са основните приоритети на местната власт

Кметът се отчете пред старозагорци за извършеното от администрацията му в последната година

Инфраструктура, образование, култура, спорт, туризъм са основните приоритети за екипа на кмета на Стара Загора Живко Тодоров от началото на мандата до сега.

Снощи градоначалникът направи пред още пред граждани, общински съветници, кметове на общини, представители на бизнеса и организации публичния отчет за извършеното от администрацията му в последната година.

Работата по европейски проекти за над 200 млн лева е предпоставка за утвърждаването на града ни като силен икономически регион, важен културен и спортен център, отчете кметът.
Той посочи, че и през тази година общината спазва финансовата стабилност. Към 31 октомври годишният разчет за собствените приходи на практика е изпълнен с 36,4 млн. лв., което е 94,95% от планираното. Общината е върнала почти всички наследени кредити. Единственият поет нов кредит е по финансовия инструмент JESSICA за централния общински пазар, който обаче се компенсира от повишените приходи от наеми.

Сред успешните проекти Тодоров посочи работата по новия парк на терена на бившите Артилерийски казарми, реализацията на водния проект, изграждането на Международния младежки център за работа с деца и младежи в риск за 2,1 млн лева, новата детска градина за 1,6 млн лева, седемте центъра от семеен тип за деца в риск за 4,7 млн лева, модернизирането на Онкодиспансера, обновяването на градския транспорт, строителство на нови детски площадки и облагородяване на междублокови пространства, разширението на Зелената зона.Общностният център за социална подкрепа, в който30% от приетите деца са с различни потребности, ще бъде открит до няколко седмици, обеща кметът.

Предстои до края на 2015 година да се изгради Депото за битови отпадъци, до 2016 трябва да се реализира проектът за енергийна ефективност на уличното осветление. Общината има готовност да кандидатства и по проект за 1,5 млн лева за изграждането на канализация и инфраструктура в ромския квартал "Лозенец". Тодоров припомни, че бяха съборени 62 незаконни постройки там и ангажимент на общината е да помогне на всички социално слаби граждани като им предостави безвъзмездно право на строеж на общински терени, стига кандидастващите да отговарят на определените условия. Целта е всички граждани да бъдат „от страната на закона“, защото притиснатите до стената хора не са добри граждани и този проблем трябва да се реши, заяви кметът.

През изминалата година бяха инвестирани средства в подобряване инфраструктурата в старозагорските села, ремонтирани бяха читалища и сгради, отчете още Живко Тодоров.

Над 10 хиляди старозагорци са приели кметът Живко Тодоров и неговите заместници в приемните си дни през последните три години. Това показва, че ние спазихме даденото в началото на мандата обещание-да има пряк диалог с хората, срещи и разговори, на които проблемите да бъдат представени и обсъдени, коментира градоначалникът. Той обеща активната работа с гражданското общество да продължи занапред и благодари на фейсбук групите за тяхната позиция и ангажираност.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)