Избрани Новини

По европейски! Крави, коне и прасета щъкат спокойно по улиците на Пловдив

Мисия Пловдив

10-11-2014, 13:08

Снимка:

Plovdiv.utre архив

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Животните пасат на автобусните спирки и нощуват под терасите, в двора на Пловдивския университет живее стадо свине

Под балконите на жителите в пловдивския район „Източен" необезпокоявани пасат стада коне и крави. За това алармират зрители на btv, която в сутрешния си блок съобщи за проблема. Животните отдавна са част от градския пейзаж край блоковете на ул. „Крайречна" в града под тепетата и са заплаха за деца и възрастно. Коне и крави пасат на автобусните спирки, пресичат улиците или спокойно преживят под терасите с пране.

Живеещите в околните блокове са пропищели от опасното съжителство и твърдят, че животните идват от циганския квартал „Столипиново". Според сега действащата наредба на общината пашата в междублоковите пространства е незаконна.

Директорът на „Екология и управление на отпадъците" в община Пловдив Стефан Шилев обясни, че е регламентирано, че стопански животни не могат да се разхождат свободно и на паша. За нарушения за физически лица глобата е от 100 до 2000 лева, докато за юридически е до 20 000 лева.

Хората на улица „Крайречна" се страхуват от собствениците на едрия добитък. Притесняват се и техните съседи-цигани. Потърпевшите многократно са се обаждали на телефон 112, но не смеят да се карат със стопанина, защото „да не се случи някоя „приятна" случка".

От своя страна Шилев коментира, че според него те е трябвало да се обадят в общинския инспекторат, а не на тел. 112.

Оказва се обаче, че животинската инвазия не е проблем само на ул. „Крайречна". Наскоро в двора на Пловдивския университет студентите се сблъскаха със стадо прасета.

Община Пловдив уверява, че са подготвили поправка в действащата наредба, която още по-строго ще регулира въпроса в кои квартали могат да се отглеждат домашни животни



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов