Избрани Новини

Осъдиха условно управител на петричко предприятие

Районен съд - Петрич даде на Пламен Попстоянов една година условно

Съдия Таня Богоева от Районен съд - Петрич осъди условно на една година с три годишен изпитателен срок управителя на "Петричка праскова" АД Пламен Попстоянов. Присъдата е кумулирана между други пет осъждания, които към датата на съдебното решение не са влезли в сила. Така съдът наложи на известния петричанин най - тежкото наказание. Попстоянов е бивш полицай от икономическа полиция. След напускането на системата на МВР той започна собствен бизнес и купи предприятието.

На днешното заключително съдебно заседание бяха представени като доказателства от вещи лица направени оценки на предприятието и на пет обекта ,които са в основата на поисканата от РП наказателна отговорност за подсъдимия. След като съдът ги приложи към делото като доказателствен материал, от държавното обвинение счетоха, че може да се иска и промяна в обвинението. Предвид явилите са нови доказателства, които променят състава на чл.283 от НПК, съдия Богоева го одобри. Така стартира и делото. От РП – Петрич бяха обстоятелствени в прочита на обвинителния акт. Оказа се, че Пламен Попстоянов, като управител на "Петричка праскова" АД през 2002 година е продал пет от обектите на стойност, която всъщност е ощетила финансовoто й състояние с 5 000 лв. Предоставената веществена експертиза за оценката на имотите от двете вещи лица по пазарна стойност сочи сумата от един милион и шейсет и три хиляди лева. Това бе приложено към делото, което промени състава по чл.283 за умишлено ощетяване на дружеството. От РП обаче в обвинителния акт изтъкнаха, че общата сума на продадените пет обекта е на стойност над 1 068 000. лв. Разликата от 5 000 лева е именно сумата, която РС - Петрич счете за оснавателна при ощетяване на фирмата от управителя и Пламен Попстоянов.Всъщност петте обекта са продадени на две петрички фирми и едно физическо лице.

От обвинителния акт се разбра, че те са продадени както следва: за първия обект е платена сумата от 99.020 лв., за втория -151.295 лв., за третия - 622.300 лв., за четвъртия - 88.188 лв и за петия - 103.100 лв. Сумарно това прави много под обявената пазарна цена на обектите, изтъргувани от Пламен Попстоянов без съгласието на Съвета на директорите към момента на продажбата. В залата стана ясно, че общата сума, която бившето ченге е прибрало за себе си, е 505 000 лв. Останалата сума е от продажбата на ипотеките върху имотите . В своя защита Постоянов заяви: "Липсва умисъл за престъпление. Собственик съм аз и претежавам 75% от дяла на дружеството, на което съм управител. По закон няма как да съм ощетил дружеството, след като съм негов управител." Той обаче поясни, че при сделките е имало стопански риск и допълни, че общия финансов резултат на дружеството му е положителен. Той изтъкна, че обектите са продадени без търг. Това било за удовлетворяване на вземанията на двете петрички фирми кредитори, съобщи struma.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов