Избрани Новини

България няма да обжалва решението на ЕК за заменките на гори

Ще бъдат селектирани бенефициентите, които да възстановят парите, спечелени от сделките

Правителството реши да не обжалва решението на Европейската комисия, че сделките за замяна на горска земя, осъществени между 2007 и 2009 г., са нерегламентирана държавна помощ, съобщават от правителствения пресцентър.
Решението на Министерский съвет означава, че тези сделки за замяна представляват неправомерно приведена в действие държавна помощ, която подлежи на възстановяване.
Не всички заменки отговарят на дефиницията на ЕК за нерегламентирана държавна помощ, тъй като за такава се смята сделка за над 200 хиляди евро, след която е осъществявана търговска дейност.

Сега българските власти ще трябва да направят селекция на бенефициенти, които да върнат разликата между пазарната цена и тази, на която са получили земите.
Европейската комисия започна през 2011 г. наказателно дело срещу България за нерегламентирана държавна помощ по отношение на заменените гори до 2009 г., когато бе наложен мораториум върху замените.
През 2012 г. Мирослав Найденов, който по това време беше министър на земеделието, обяви, че България няма да обжалва евентуално осъдително решение за заменките.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов