Избрани Новини

Няма пари в хазната за фермери и пътища

Животът

06-11-2014, 08:49

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Чиновници и бизнес очакват бърза актуализация на бюджета

В държавната хазна няма пари за най-належащи плащания за фермерите, както и за подготовка на пътищата за зимата, сочи проверка на в. "Стандарт". Затова държавните чиновници и бизнесът се надяват час по-скоро парламентът да гласува актуализация на бюджета.

Над 92 млн. лв. не стигат за изплащане на субсидиите на фермерите и съфинансиране на европроекти за развитие на селата. Парите трябва да се влеят в ДФ "Земеделие" възможно най-скоро и вече са заложени в предложената от кабинета "Близнашки" актуализация на бюджета. 60 млн. лв. от тях са предназначени за животновъдите, 22,1 млн. лв. са за проекти по Програмата за развитие на селските райони, а 10 млн. - за овощари и градинари. Земеделското министерство е на червено с 16,4 млн. лв., които са за издръжка на Агенцията по храните, Селскостопанската академия и изпълнителните агенции по горите и "Рибарство и аквакултури".

В предложената актуализация на бюджета не са включени 10 млн. лв., които трябва да бъдат разплатени на екарисажите за тази година. Ще поискаме допълнително тези пари, но не е сигурно, че ще ги получим, коментираха от ведомството на Васил Грудев. "Получихме изключително тежко наследство и много неразплатени плащания", коментира в парламента премиерът Георги Близнашки. Той припомни, че парите на централната администрация бяха намалени с 20% в резултат на съкращения.По бюджета на Министерството на регионалното развитие има недостиг от 16,4 млн. лв., от които 13 млн. лв. са необходими за зимно поддържане на пътищата, а 3,4 млн. лв. са дължими обезщетения за отчуждаване на имоти и разплащане на дейности по инфраструктурни проекти. Ако не бъдат инвестирани 15 млн. лв. за аварийни ремонти на отсечките, които са в най-лошо състояние, напролет пътната агенция ще трябва да даде двойно повече пари, за да закърпи шосетата. Това алармира неколкократно през последния месец председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров. Ако не бъдат запълнени пукнатините по асфалта с битумна паста, след снеговете и ниските температури те ще се превърнат в ями, чието кърпене ще отнеме повече пари. Спешна нужда от допълнителни средства има в повечето министерства. Например за Министерството на транспорта са необходими 14,7 млн. лв. за разплащане на дължими суми по договора за строителството на моста на река Дунав при Видин-Калафат.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов