Избрани Новини

Ремонтират кей на Поморие, изграждан преди Втората световна война

Новините

05-11-2014, 15:36

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Започна реставрацията на едно от емблематичните места на Поморие – Старият кей. Днес заместник-кметът Кунчо Гайдов и представители на фирмата изпълнител по проекта - ДЗЗД „Стария пристан – Поморие”, откриха строителната площадка на кея. През лятото на 2015 г. любимото място на жителите и гостите на града отново ще предлага условия за отдих и разходка.
Размерът на безвъзмездната финансова помощ, която e отпусната за ремонтирането на кея по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” е 741 871, 18 лв. Проектът предвижда подмяна на носещата конструкция, дървената конструкция, парапетите и стълбищата към него. Посетителите ще могат да се наслаждават на морето със стационарен бинокъл за наблюдение. Другата емблема на Поморие – „момченцето с гроздето”, която се намира до пристана, ще бъде преместена в близост до сградата на Общината, докато текат строително-ремонтните дейности, след което ще бъде върната на мястото си.
Старият кей е построен още преди Втората световна война, но от тогава не е ремонтиран основно, въпреки, че съоръжения позиционирани в морето изискват постоянна поддръжка. По тази причина стана опасен за посетителите си и се наложи да бъде затворен.
 С ремонта на Стария кей ще се възстанови и част от историята на Поморие, до сега оставена да бъде разрушена от времето.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов