Избрани Новини

РИМ – Благоевград приюти любопитни играчки от древността (снимки)

Експозицията може да бъде разгледана до 31.01.2015 г.

Гостуващата изложба „Знаеш ли тази игра? Игри и играчки от древността” отвори вчера за посетители. Изложбата е организирана съвместно с Национален археологически институт към БАН, РИМ - Велико Търново, АМ - Созопол, Старинен музей -  Несебър и РИМ -  Варна.

 В изложбата могат да бъдат видяни експонати от фондовете на няколко музея. Играчките са открити по време на археологически разкопки на различни обекти в страната, информират от пресцентъра на общината. Те са изработени от глина или теракота. В античността е имало и други играчки, изработени от дърво, метал или от плат. В изложбата присъстват предмети, свързани с отглеждането на бебетата и децата, а също и съдове, върху които има изображения на играещи деца или на млади хора, което ни дава информация за техните забавления. Представени са глинени биберони, наречени “бутоси”. Това са малки съдове с чучури, направени от глина или от метал, които са използвани, за да се нахранят децата. Освен тях са ползвани и дрънкалки, изработени от дърво или теракота, или от бронз, както и от изсушения плод на цветето мак. За да издава звук тази играчка, в нея са поставяни или дребни камъчета, или семенца. Тези играчки са имали най-различна форма.

Сред играчките в експозицията има такива предмети като петлета, войничета, кучета и други животни, също използвани като играчки.

Ученици бяха сред първите посетители на изложбата, които с любопитство изпробваха някои от експонатите.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)