Избрани Новини

"Син език" уби 62 муфлона в Сатовчанско

Новините

05-11-2014, 08:11

Снимка:

Августина Самарджиева

Автор:

BlagoevgradUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

312 са пострадалите животни от "син език" в Петричко

Заболяването „син език“ в Гоцеделчевско е овладяно

Болестта “син език”, която засегна цяла България, е причина за смъртта на 62 муфлона на територията на “ДЛС Дикчан” – с. Сатовча

Такива са заключенията от направените изследвания на кръвните проби от мъртвите животни и констативните протоколи, издадени от Областната дирекция по безопасност на храните – Благоевград. За всеки смъртен случай на муфлон има съставен протокол и са уведомени ветеринарните власти и конкретно Югозападното държавно предприятие и Изпълнителната агенция по горите.

От първия констатиран случай до момента Югозападното държавно предприятие чрез всички свои териториални поделения, в които има стада муфлони, е предприело необходимите действия, съобразени с указанията и изискванията на МЗХ и БАБХ за спиране разпространението на болестта. Служители на териториалните поделения пръскат с репелент местообитанията на муфлоните и извършват постоянни проверки за състоянието на дивите животни. Добрата новина е, че със застудяването няма нови регистрирани случаи на открити мъртви животни, пише struma.com. Загробването на труповете се налага, тъй като екарисажите в страната не са в състояние да поемат всички умрели животни.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов