Избрани Новини

Миряни почетоха Архангеловден в "аванс"

Архангеловден в „ аванс“ честваха стотици миряни в село Брестово на поляните край Тросковския манастир „Свети Архангел Михаил"

В слънчевата неделя малки и големи се събраха на святото място, запазено от векове.
Рано сутринта бе отслужена тържествена света литургия. Миролюбивите християни от община Симитли запалиха свещ и се помолиха за здраве и благополучие.
Всички дошли за празника на святото място край Брестово похапнаха няколко казана курбан приготвен от Тодор Траянов, пише simitli.info. Празникът в полите на Малешевска планина бе съпроводен от музика и веселие. Дълго хоро извиха жителите и гостите на Брестово.
Специален гост на празника бе кметът на община Симитли Апостол Апостолов. Манастирът в Брестово е с многовековна история. От манастирския комплекс е запазена само църквата, посветена на Св. Архангел Михаил- светецът, почитан като вожд на небесните сили в борбата им срещу духовете на мрака и злото. Църквата в село Брестово е стопанисвана през последното столетие от потомци на свещеника, който отслужил първата литургия в новоизградената църква след 1904-та година. Днес се поддържа от миролюбиви християни в селата Брестово и Тросково.
„Нашето истинско съкровище е този вековен манастир. Посрещаме много чужденци, които остават възхитени от тази света обител, съхранила българския дух и християнската вяра през вековете", казват жителите на село Брестово.
„Всяка година храмовият празник събира в Брестово стотици жители и гости. Този манастир е бил като светлината за местните хора”, категоричен е кметският наместник Живко Стаменов.
По традиция с храмовия празник в село Брестово завършва годишния цикъл от църковните събори на открито в симитлийска община.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов