Избрани Новини

Училището в Енина отбеляза 200 годишнина в Деня на будителите

Беше почетен основателят му – архимандрит Онуфрий Хилендарски

На 1 ноември - Деня на народните будители, беше отбелязана 200-та годишнина от основаването на училището в село Енина.

През далечната 1814 година основоположникът на възрожденското учебно дело в Енина – архимандрит Онуфрий Хилендарски, открива в бащината си къща ново за времето училище, в което се преподава на български език. Без преувеличение може да се каже, че през Възраждането село Енина е водещият духовен, в това число и просветен център, в Казанлъшкия край.

Разцветът на това учебно дело настъпва в първите десетилетия след националното ни Oсвобождение, когато в училището всяка година образователната си основа получават по триста - четиристотин и дори повече ученици. Въпреки превратностите на времето в България, учебното заведение се утвърждава като ковачница на знаещи и можещи кадри, осъществили достойна реализация в живота.

Два века Основно училище „Христо Ботев“ дава най-ценното на своите ученици - знанието. В него винаги са работили всеотдайни и амбициозни учители. В момента в училището работи персонал от 20 души, 15 от които са педагози. В него се обучават 136 ученици. През 2013 година със средства от бюджета на Община Казанлък бяха извършени редица строително-ремонтни дейности в училището, ремонтиран бе покривът и сградата.

Днес бе откриват бюст-паметник на основателя на училището архимандрит Онуфрий Хилендарски. В учебната сграда се проведе юбилейна конференция, а в залата на ИМ „Искра“ и Художествената галерия в Казанлък беше изнесен празничен концерт.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)