Избрани Новини

Скоростен път вместо тунел в Кресненското дефиле

Алтернативният път е за 100 км/ч и ще следва сегашното трасе

Разработва се алтернатива на тунела в Кресненското дефиле. Разрешение за това е дала Европейската комисия, каза вчера министърът на транспорта Николина Ангелкова по време на българо - австрийски бизнес форум. Алтернативата е скоростен път за 100 км в час, който да следва сегашното трасе, пише "24 часа".

Тунелът , който трябваше да е 15 км, е изключително сложно съоръжение, а заедно с него цената за цялото трасе от 65 км трябваше да е 1,5 млрд. лв.

Работата по тунела не е спряла. След проектирането му ще се прави втора оценка за въздействие на околната среда, добави Ангелкова. Договорката с еврокомисията е в тази процедура да се включи и екооценка на алтернативата. Ако бъде избран скоростен път, ще се икономисат 250 - 300 млн. евро, казват запознати. В началото на 2016 г. ще е ясно на кой вариант се спираме. Завършването на магистрала "Струма" е приоритет за програмния период от 2014 до 2020 г.

Министърът на транспорта постави акцент върху липсващите жп връзки между България и Македония и Македония и Албания. От българска страна трябва да се изпълни модернизацията на жп линията "Радомир – Гюешево" с обща прогнозна стойност от над 450 млн. евро.

Министър Ангелкова и колегите ѝ от Македония и Албания излязоха с обща декларация за включване на коридор №8 като част от европейската транспортна мрежа.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов