Избрани Новини

Плевнелиев: Трябват спешни реформи в сектор „Енергетика”

По думите му, енергийният регулатор е политически зависим

Реформата в сектор „Енергетика” не може да бъде отлагана повече. Това каза президентът Росен Плевнелиев на съвместен брифинг с австрийския президент Хайнц Фишър, предаде „Фокус“.

„Ще имаме 5 правителства в последните 2 години. Много се надявам петото да бъде избрано в следващите няколко седмици. Това е знак за нестабилност, но ако политиците наистина се обединят и успеем да излезем на по-високо ниво на стабилност, България има силен потенциал за много повече инвестиции и икономически ръст”, прогнозира Плевнелиев.

„Вярвам, че правителството ще проведе ясни и ефективни реформи в няколко сектора. Всяка една от тези реформи ще подкрепи българските институции“, заяви президентът. По думите му, енергийният регулатор е политически зависим и в България в последните 10 години нямаме честен дебат за българската енергетика и нейните приоритети. 

„Енергийният борд събира всички на една маса. Те говорят честно за енергийните проблеми и търсят решението им. Когато се работи тъмно и на парче, се получава този резултат, който имаме в момента”, алармира Плевнелиев.

Той допълни че по отношение на „Южен поток“, ЕК и българското правителство работят заедно. Президентът уточни, че проектът ще бъде изграден на базата на европейските правила. 

„Нека и руската страна започне да преговаря с ЕК. България сама не може да реши точно този проблем. Готови сме да работим за това. Много разчитаме и на сътрудничеството на руските партньори. България е готова да изгради „Южен поток“, на база на зелената светлина, която ще ни даде ЕК“, каза още Росен Плевнелиев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов