Избрани Новини

Патриоти от Неврокопския край искат паметна плоча на Гоце Делчев

Въпрос на преговори между България и Гърция е, нужно е взаимно уважение на героите

Патриоти в Неврокопския край са готови да съберат подписка с искане за поставянето на паметна плоча на лобното място на великия български революционер Гоце Делчев. Десетки хора в региона се обединиха около идеята да се възстанови паметният знак на националния ни герой в днешна Гърция. Очаква се стотици да подкрепят това искане с подписка. По този начин ще се изпълни желанието на хиляди жители на Пиринския край.

„Вече минаха 111 години от гибелта на великия българин. А няма никакъв знак на лобното му място. Не се знае, че там е загинала толкова значима за историята ни личност. Недопустимо е. Крайно време е да се направи нещо по този въпрос от държавата ни, за да има паметен знак”, твърдят инициаторите, цитирани от "Стандарт".

Те са категорични, че Гоце Делчев заслужава това признание. Въпрос на преговори между България и Гърция е, нужно е взаимно да уважаваме героите си със съседите си, нали сме в Европейския съюз, твърдят те.

Някогашното село Баница, където войводата е покосен от куршум на турския аскер, вече не съществува. Местността Кариа, на която е било изградено селището, е на 25 км северно от град Серес. Това не трябва да е оправдание за липсата поне на надгробен камък.

Преди година и половина тогавашният областен управител на Благоевград Костадин Хаджигаев проведе предварителен разговор с префекта и зам.-префекта на Централна Македония в Гърция, които му обещаха съдействие.

„Трябва да се обединим около тази патриотична кауза, за да успеем”, убедени са жители на Неврокопския край. Те смятат, че трябва всяка година 4 май да се провежда възпоменателен българо - гръцки събор на лобното място на Гоце Делчев.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)