Избрани Новини

Селфитата увеличавали риска от хващане на въшки

Варна Лайф

28-10-2014, 11:11

Снимка:

MedikForum

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Рускaта служба за защита на здравето включи модното увлечение в списъка с опасни за здравето занимания

Безобидно на пръв поглед занимание като селфитата влезе в списъка на опасните за здравето дейности на руската Федерална служба по надзор в сферата на защитата на правата на потребителите и благополучието на човека. Според ведомството, известно като Роспотребнадзор, докато си правите такива снимки, рискувате да хванете въшки, съобщава MedikForum.

Роспотребнадзор публикува на официалния си сайт предупреждение за причините за разпространение на въшките. Оказва се, че независимо от удобствата, с които разполагаме днес, независимо от множството средства за лична хигиена, които са ни под ръка, гадинките продължават да ни навестяват.

Санитарните инспектори са убедени, че причина за разпространение на въшките сред тийнейджърите е именно манията по селфитата. За да си направят такава обща снимка, хората често допират глави - именно така става предаването на паразитите от човек на човек.

Интересен факт е, че въшки са били намерени в перата на птица, живяла преди 44 милиона години. В срдновековна Европа пък ги смятали за "Божии перли", тъй като те носели "християнска кръв" и да не се къпиш цял живот било признак на особена святост. По-богатите дами обаче носели копринени ризи под роклите, за да не стават развъдник на въшки - смятало се, че гадинките не могат да се завъдят в хлъзгавата материя. Така се появило коприненото бельо.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)