Избрани Новини

Проект "Едно здраве" реализират България и Сърбия

Областната агенция по безопасност на храните в Кюстендил е сред основните партньори

Наблюдение, надзор и ликвидиране на особено опасни болести по животните в пограничните райони са  целите на проект "Едно здраве" между България и Сърбия. Той се реализира от Агенция по безопасност на храните, Областните дирекции в Кюстендил, Перник и София област  и Ветеринарния институт в Ниш. Стойността на проекта е 933 000 евро.
"Проектът има за цел да създаде добри практики, работни групи, обмен на добри начинания , мерки , надзор върху особено опасните заразни заболявания  от двете страни на границата между България и Сърбия. Да създаде единна информационна система за обмен на данни за здравния статус на животните, да утвърди добри правила, практики за справяне с болестите по животните", заяви директорът на ОДБХ Кюстендил д- р Първан Дангов.
"Проектът е инвестиционен, най - големият по ТГС, за първи път по тази програма се прави толкова значим проект. Идеята е той да бъде надграждан. Проектът обединява националните информационни системи на България и Сърбия, те ще станат достъпни за обикновените граждани, за всички фермери.Ще се съкрати времето за реакция при различни болести, идеята е да се подобри трансграничния обмен и едновременното прилагане на мерките за  контрол от двете страни на границата.По проекта е предвидено и изграждането на обучителен център в Трън", заяви ръководителят на проекта д- р Теодора Петкова.
"Заразните болести не признават  граници, проектът има голямо значение и по отношение на бъдещото сътрудничество между България и Сърбия, с въвеждането на единна информационна система ще осигурим бърз обмен на данни за появили се заразни заболявания и ще даде възможност за точна оценка на риска и бърза реакция.Освен това по проекта се предвижда и Ветеринарният институт в Ниш да получи лабораторно оборудване", заяви директорът на института д- р Милош Петрович, предаде Дарик.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов