Избрани Новини

Затворниците в Петрич живеят в лоши условия, затварят следствения арест

Това може да доведе до осъждане на страната ни от Европейския съд по правата на човека, ако някой от арестантите заведе дело

Със заповед на служебния министър на правосъдието Христо Иванов е закрит следственият арест в Районно управление на МВР в Петрич с шеф Стоян Стойчев. Причината е, че не отговаря на международните стандарти и липсват нормални условия за живот на задържаните. Това може да доведе до осъждане на страната ни от Европейския съд по правата на човека, ако някой от арестантите заведе дело.

Служителите в ареста, които са на подчинение на Главна дирекция за изтърпяване на наказанията, са откомандировани в арестите в столицата и областта. Двама от тях ще работят в следствения арест в София. Четирима са пратени в Бобов дол. Четирима са откомадировани в Сандански и един в Разлог.

Лицата с мярка „задържане под стража”, чиито досъдебни производства се водят в Районен съд - Петрич, вече ще бъдат задържани в ареста в Сандански. Това ще затрудни работата на съдебната охрана и петричкия съд, който и без това е натоварен с голям обем наказателни дела.

За необходимостта от затваряне на арести, които не осигуряват нормални битови условия на арестантите, се заговори през тази пролет. Очакваше се петричкият арест да бъде затворен.

С решение на Министерски съвет от 19 декември 2012 година Министерството на правосъдието закупи за 1 700 000 лева сградата на бившата обувна фабрика в центъра на Петрич за превръщането й в нова Съдебна палата. В нея трябваше да се настанят всички органи на съдебната власт, включително и арестът. На заседанието на Министерския съвет присъстваха председателят на Районен съд - Петрич Мая Банчева и председателят на Районна прокуратура - Петрич Лидия Манолова. Те защитиха пред тогавашния премиер необходимостта от закупуването на сградата за Съдебна палата, пише struma.bg.

Идеята бе след вътрешна реконструкция на бившата обувна фабрика до май 2013 година да бъдат изградени всички необходими помещения за работа на всички съдебни органи. Последваха обаче съдебни дела за сградата и до момента всички органи на правосъдието продължават да се намират в старата тясна сграда, а новата още не е преустроена.

Петричкият съд работи в район на три граници. Работата на местната прокуратура и съд е изключително натоварена, ежегодно се гледат около 5000 дела. Държането на арестантите в Сандански ще означава повече разходи за охрана и транспорт на задържаните, губене на ценно време и допълнително натоварване на работата на съдии и прокурори. Затова е необходимо час по-скоро новата сграда да бъде преустроена в Съдебна палата, за да се реши въпросът с липсата на отговарящ на международните стандарти арест.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов