Избрани Новини

Полицията в Русе вече реагира на увеличените катастрофи

Започва охрана на рискови кръстовища и училища от 7.00 до 8.30

Според направения анализ на увеличените пътни инциденти от МВР в Русе, за един месец има 8 тежки катастрофи с един убит, един тежко ранен човек и 6 по-леко ранени пешеходци. Причините са предимно неправоспособни или употребили алкохол водачи на превозни средства. В повече от случаите  има неспазване на правилата за движение от шофьорите, а в по-малка степен са установени неправилно пресичащи пешеходци. Според полицията в Русе рисковите кръстовища са:

-на кръгово кръстовище пред ОДМВР - Русе;

-кръстовище ул. „Доростол” с ул. „Съединение”;

-кръстовище на ул. „Плиска” с ул. „Митрополит Григорий”;

-кръстовище на бул. „Скобелев” с ул. „Муткурова”;

-кръстовище на бул. „Липник” с ул. „Братислава”


Голяма част от тежките ПТП свързани с пешеходците са настъпили за времето от 07.00 ч до 08.30 ч.

С цел ограничаване на тежките ПТП и подобряване на пътно-транспортната обстановка на територията на ОДМВР-Русе с разпореждане на директора се предприемат следните мерки:

1. Ежедневно в работни дни за времето от 07.00 ч до 08.30 ч. се осигурява присъствие на униформени служители, имащи права за работа по ЗДвП, които ще извършват контрол и превенция на участъците, изброени в анализа.

2. Организира се засилено полицейско присъствие по пешеходните пътеки и в районите около учебните заведения в сутрешните часове.

3. Служителите ще вземат отношение съгласно разпоредбите на ЗДвП спрямо всички участници в движението (водачи, пешеходци и велосипедисти), нарушаващи правилата за движение.

Според заповедта на директора на ОД на МВР, ще се вземат веднага мерки за установяване на нарушителите.


„При невъзможност да бъде взето отношение на място, служителите ще записват регистрационния номер, марката и модела на превозното средство и какво е извършеното нарушение, дата, час и място на установяване. След това ще се извършва справка за собственост на ППС и ще се призовава собственикът на превозното средство. От същия ще бъде снемано обяснение, от което да е видно кое лице е управлявало превозното средство по време на констатиране на нарушението. На собственика на ПС ще бъде разяснен чл.188 от ЗДвП регламентиращ, че при непосочване на кого е предоставено МПС, собственикът се наказва с предвиденото наказание. При установяване на нарушителя ще се съставя АУАН. Поканата за съставяне на АУАН се съставя в два екземпляра и се изпраща на адреса на нарушителя или на адреса по регистрация на юридическото лице или еднолични търговци. В случай, че нарушителя е известен, но не може да се намери или след покана по чл. 40, ал. 2 от ЗАНН не се яви за съставяне на АУАН, актът ще бъде съставен в негово отсъствие.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов