Избрани Новини

Само 2% от българите си поставят противогрипна ваксина

Не се очакват нови типове грипни вируси

Едва два процента от българите си поставят противогрипна ваксина, отчитат експертите от Центъра по заразни и паразитни болести. Заедно с Лекарския съюз, те започват кампания за нуждата от ваксиниране на медицинските специалисти у нас.

У нас няма данни колко медицински специалисти си поставят противогрипни ваксини. В САЩ над 70 на сто от лекарите и медицинските служители се ваксинират. У нас задължително ваксинират целите си екипи ВМА, Инфекциозна болница и още няколко болници в страната. Целта на кампанията е за профилактика на грипа сред медиците и за да се повишат знанията, че грипът е най-сериозен сред острите респираторни заболявания с опасността от тежки усложнения, каза директорът на центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, предаде БНР.

У нас всяка година се разболяват около 5 до 20 на сто от населението от остри респираторни заболявания. От тях 10 хиляди постъпват в болница с грипни усложнения и около 2 хиляди умират от пневмония. Тази година не се очакват нови типове грипни вируси, успокои проф. Кантарджиев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов