Избрани Новини

През 2020 година ХОББ ще е трета причина за смърт в световен мащаб

Животът

22-10-2014, 12:07

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Как дишаш?

Безплатни тестове на белите дробове ще има във Варна

Според данни на СЗО през 2020 г. ХОББ ще бъде трета причина за смърт в световен мащаб. Случаите на смърт от ХОББ са нарастнали с повече от 60% за последните 20 години. Над 65 млн. в света страдат от тази болест, а над 3 млн. загиват всяка година. Затова и целта на кампанията ни е да призовем хората активно да изследват дишането си, да направим един активен скрининг, за да открием болестта и своевременно да им окажем компетентна помощ", това съобщи председателят на Българското дружество по белодробни болести Доц. д-р Диана Петкова. По повод кампанията за Световнияден на спирометрията.

България се включва в световната инициатива Ден на спирометрията на 23 октомври. Българското дружество по белодробни болести, Европейското респираторно общество и Европейската белодробна фондация са в основата на кампанията за проверка на здравето на белите дробове у нас.

"Денят на спирометрията е събитие с цел скрининг или ранно откриване и превенция на пациенти с хронични обструктивни белодробни заболявания и в частност с ХОББ и бронхиална астма. Наред с това кампанията има за цел да алармира световната общност, хората по света, не на последно място политиците за значението на здравето на белия дроб", посочи д-р Диана Петкова.

Причинителите на ХОББ сред българското население са масовото тютюнопушене и мръсния въздух. "40 % от българите пушат активно. И вторият по важност фактор, който застрашително нараства – лошото качество на въздуха, който дишаме в градовете. Като тук причините са няколко – първо и основно отоплението с въглища и дърва – все по-разпространено поради високите цени на централното отоплениеи вероятно сега с повишаване цената на тока тази тенденция ще е още по-изразена, второ – автомобилният трафик, там доказателствата в световен мащам са категорични – за ефекта върху развитие на ХОББ и астма", обясни доц. Явор Иванов.

Утре от 10 до 14 ч. всеки може да тества състоянието на белите си дробове по безопасен и лесен метод. Безплатните спирометрични изследвания на белите дробове ще се извършват на публични места в 12 български града: София, Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора, Русе, Бургас, Габрово, Разград, Велинград, Троян и Балчик. Тези граждани, които имат патологични отклонения от нормата, ще бъдат насочени за допълнително уточняване към съответните центрове. Данните, които БДББ получи от кампанията, ще бъдат обработени и резултатите ще бъдат обобощени и изпратени в Европейската рестираторна организация и Европейската белодробна фондация, ще бъдат предоставени и на българските медии.

Пилотно в кампанията за чисти бели дробове се включи футболен клуб "Лудогорец" – национален шампион и участник в Шампионската лига. Футболните звезди направиха изследването на параметрите на външното дишане броени дни преди отговорния си мач днес срещу Базел.

Публичните места за изследването в Деня на спирометрията във всеки от градовете участници ще бъдат:

София - СБАЛББ”Св. София” бул. акад. Иван Гешов №19
Пловдив – Площад Джумаята
Варна – Козирката пред Катедралата
Бургас - СБАЛББ Бургас
Плевен – площад Възраждане
Стара Загора – пред Общината
Русе – Русенски университет и в Общината
Габрово – площадът пред МБАЛ
Троян - СБАЛББ –Троян
Балчик МБАЛ
Велинград СБДПЛРПФЗ ”Св.Петка Българска”
Разград – там пилотната акция беше в спортен комплекс Лудогорец, а на 23.10. желаещите ще приеме в кабинета си в МБАЛ д-р Снежана Дамянова.

Местата на изследването са публикувани във Фейсбук страницата на кампанията – Как дишаш?



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов