Избрани Новини

Пътят към Банско пред затваряне

Пътят към Банско може да бъде напълно затворен през цялата зима, ако не се намерят 400 000 лв.

Пътят към Банско през Предела всеки момент може да бъде напълно затворен и да остане така през цялата зима, ако не се намерят 400 000 лв. Това съобщи пред „Труд“ шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров. Причината е, че заради последните дъждове на 15-ия километър след Симитли е поддала 5-метрова подпорна стена.

„Ако рухне, целият път трябва да се затвори, а заради липсата на актуализация на бюджета агенцията няма средства за надежден ремонт“, каза Лазаров.

Ако се наложи да се спре движението, с кола до Банско и Разлог ще се стига само по пътя през Юндола, който също не е в добро състояние. Другият вариант е с теснолинейката от Септември за Добринище.

Засега е затворено платното непосредствено над поддалата стена и движението и в двете посоки е по другото, като се регулира от временен светофар.

„Разговаряхме с геолози, които ни казаха, че за цялостен ремонт са необходими към 600 000 лева, а разполагаме само с 200 000 лв. Затова в момента ковем стената с анкери към скалата“, обясни Лазаров. По думите му пътищата към останалите зимни курорти не са чак в такова лошо състояние и не се налагат спешни действия.

Още преди месец вицепремиерът Екатерина Захариева предупреди, че в АПИ не достигат 15 млн. лв. за подготовка на пътищата за зимно поддържане. Според Лазаров дори тези пари да се намерят сега, с тях няма да може да се направи нищо, защото сезонът вече не позволява да се запълват дупки. Това означава, че след влагата и студа през зимата напролет ще са нужни три пъти повече средства за ремонт. От 1 ноември агенцията се кани да обяви готовност за зимно поддържане на пътищата.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов