Избрани Новини

Мазната храна е по-вредна за мъжете

Естрогенът пази жените

Сандвичите и чипсът са по-вредни за мъжкия мозък, отколкото за женския, съобщи Ей Би Си, позовавайки се на американско изследване с лабораторни мишки.Мазната храна причинява възпаление в мозъка на мъжките екземпляри,докато женските сякаш са предпазени благодарение на естрогена.

Учени от медицинския център на университета на Тексас започнали изследването, защото предишен експеримент само с мъжки екземпляри установил, че възпалението в хипоталамуса - тази част от мозъка, която контролира енергийния баланс, се причинява от палмитиновата киселина.

Това е наситена мастна киселина от палмовото масло, млечните продукти и месото. Тя е много характерна за мазната храна. Учените искали да проверят дали установеното е валидно и за женските,  съобщава  БТА.

След 16 седмици мазна рана, мъжките мишки показали маркери за възпаление в мозъка, но не и женските. Освен това мъжките по-често развивали непоносимост към глюкоза и нарушена сърдечна дейност. Екипът успял да докаже, чевид естрогенен рецептор защитава женския мозък от възпаление.Резултатите съответстват на факта, че жените преди менопауза, които са с високи нива естроген, страдат много по-малко от мъжете от вредните последици от затлъстяването - диабет и сърдечносъдови заболявания.След като влязат в менопауза обаче, жените повече не са защитени.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)