Избрани Новини

Диви прасета с трихинелоза в Благоевградско

Шест случая на заразени диви прасета с трихинелоза са открити при изследване на проби

Шест случая на заразени диви прасета с трихинелоза са открити при изследване на проби в лабораторията към Областната агенция по безопасност на храните в Благоевград от старта на ловния сезон, предаде БНТ. През последните две седмици ветеринарите са изследвали месо от 130 диви свине. Според наблюденията им през последните години масово след отстрелване на дивеч ловците носят проби за изследване на опасната болест, която лесно се предава на човек.

Стоян Георгиев е ловец от 10 години. Разказва, че старите ловджии имали свои начини за откриване на трихинелозата, като отварят устата на животното.
„Хваща така с един пръст и дърпа, ако го дращи и така са атрофирали мускулите на ченето на дъвкателния мускул значи прасето е трихинелозно, ако са гладки – значи нищо му няма”, пояснява той.

Стоян Георгиев не се доверява на старите методи за откриване на трихинелозата и винаги носи проби от месото в лабораторията в Агенцията по безопасност на храните в Благоевград, където при изследване може да се открие болестта в първия стадии. При хората обаче болестта трудно се установява, защото клиничната картина е подобна на други заболявания.

”Ларвите, които сме погълнали с месото, вече стават инвазиоспособни и трудно се диагностицира, защото това са общи признаци – може да предположат лекарите, че е грип, миозит или някакви ревматични болки”, казва д-р Дафина Иванова –началник на отдел „Лабораторни дейности” към ОАБХ-Благоевград.

Ветеринарните лекари предупреждават, че е желателно да се изследва месото дори и от прасета, отглеждани при домашни условия, защото чрез отпадъчната храна те също може да бъдат заразени с трихинелоза.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов