Избрани Новини

Детската смъртност в Благоевградско се е увеличила трикратно!

След 65-годишна възраст смъртността при жените със сърдечни заболявания става по-висока

67,2% от починалите през 2013 г. жители на Благоевградска област са се разделили с живота заради болести на органите на кръвообращението, най-честите от които са сърдечносъдовите заболявания. Това показват данните от териториалното бюро в Благоевград на Националния статистически институт, според които от болести на кръвообращението са починали 2507 души, пише struma.bg. Любопитното е, че този род болести са с 3 пъти по-висока смъртност при момчетата до 19-годишна възраст, отколкото при момичетата. След 65-годишна възраст обаче смъртността при жените със сърдечни заболявания става по-висока от тази при мъжете.

На второ място като причини за смърт сред населението на Югозапада са новообразуванията, на които се дължат 18,5% от всички умирания. Смъртността при мъжете тук е 1.8 пъти по-висока от тази при жените - 435 са починалите мъже и 257  жени. Трети по смъртност са болестите на храносмилателната система, които са взели живота на 3,3% от хората.

Сред най-притеснителните цифри са тези за 3-кратно увеличената детска смъртност. През 2013 г. в Благоевградска област са починали 7 деца до 1-годишна възраст, а детската смъртност се увеличава от 2,3 през 2012 г. на 7,6 на 1000 живородени през 2013 г.
Общо през миналата година в областта са умрели 3740 души, от които 1996 са мъжете и 1744 жените. Въпреки колапса в здравеопазването ни обаче сред жителите на Югозапада се забелязва по-ниска смъртност в сравнение с 2012 г. - при мъжете тя е намаляла с 4,3%, а при жените - с 2,4%. Това допринася и за включването на Благоевград в челната тройка на районите с най-ниска смъртност в страната след Кърджали и столицата. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов