Избрани Новини

Патриотичният фронт поиска касиране на изборите в Турция

С официална жалба до институциите Патриотичният фронт поиска подадените в Турция гласове за нов парламент да бъдат обявени за недействителни, а мандатите на ДПС – касирани. Причината – многобройни нарушения в изборния ден, съобщиха от националистическото обединение.
"Намираме, че изборният процес протече при груби, съществени и многобройни нарушения на Конституцията и ИК в условията на лоша организация, грешки и неподготвеност на избирателните комисии, което води до опорочаване на волята на избирателя”, пишат от Патриотичния Фронт, съобщи БТВ.
В жалбата подробно е описано видяното от наблюдателя на сдружение „БГ Патриот” Георги Балчев, кандидат-депутата Иван Банчев и застъпника Стефан Христов в турския град Чорлу.
Там човек, който по-късно се оказва застъпник на ДПС, давал наставления на секционната комисия.
Под негов контрол протичал и самият изборен процес – гласоподавателите първо подписвали декларации с предварително нанесени от друг човек лични данни, а след това отивали в тъмната стаичка. Стигнало се до скандал и заплашване на наблюдателя с полиция.
Отбелязват се и други нарушения – плакати в близост до секциите, нереалистично много гласували, както и даже хора, дали вота си на няколко пъти – според ПФ няма механизъм, който да гарантира, че дописаните в списъците в чужбина ще пуснат бюлетина само веднъж.
Освен това, в жалбата се напомня за големия брой наблюдатели на фондация „Младежка толерантност”, регистрирана на адреса на ДПС. Според националистическото обединение, това буди „основателни съмнения за скрито купуване на гласове”.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов