Избрани Новини

Община Симитли запознава бизнеса с потенциала на лицата от „Защитено жилище”

На кръгла маса в Симитли местната власт, неправителствени организации и представители на бизнеса ще обсъждат възможностите за подпомагане на лицата от „Защитено жилище” в процеса им към социално включване, създаване на възможност на професионално развитие и трудова заетост.

Кръгла маса ще се проведе на 21 октомври 2014 г. – вторник, в заседателната зала на Общинска администрация – град Симитли в изпълнение на проект „Животът е в нашите ръце” по Договор, който Община Симитли изпълнява по Схема за безвъзмездна финансова помощ  „Живот в общността” по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" на Агенцията за социално подпомагане. Плануваното мероприятие е в изпълнение на Дейност 4: "Промотиране, полупяризиране и отчитане на проекта", съобщава simitli.info.

Начало на предоставяне на новата социалната услуга – Защитено жилище, е 15 юли 2014 г., съгласно Заповед №678 от 11.07.2014 г. на Кмета на Община Симитли – Апостол Апостолов,  в изпълнение на проекта, при капацитет 10 потребители - лица с психични разстройства, над 18-годишна възраст в общността, чакащи настаняване в специализирана институция.

За участие са поканени  експерти на централно, регионално и местно ниво от структурите на АСП, представители на Сдружението на Югозападните общини, експерти от "Бюро по труда" филиал – Симитли, общински съветници, кметове на кметства от общината, представители на неправителствени организации, ръководството на общината. Сред участниците на "кръглата маса" са поканени да присъстват и представители на местния бизнес с цел запознаване с реализацията на този социален проект и с проблемите, пред които са изправени лицата с психични разстройства в България, а именно -  трудности с намирането на работа, било то и надомна, както и търсенето на възможност за професионална реализация на пазара на труда.

С провеждането на плануваното мероприятие, ръководството на общината – като бенефициент по проекта, цели осигуряване на социално включване на потребителите на Защитеното жилище, преодоляване на "стигмата за психично болните", гарантиране на собствената им и на обществото безопасност, създаване на среда на сигурност, достъп до услуги,  създаване на възможност на професионално развитие и трудова заетост.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов