Избрани Новини

ГЕРБ и ПФ постигнаха съгласие за бъдещото правителство

От коалицията признават правото на най-голямата политическа сила да излъчи свой кандидат за премиер и председател на НС

Имаме съгласието на Патриотичния фронт за подписване на споразумение за участие в следващото управление, което да бъде стабилно, да се базира на подписана програма и да има валидност цял формат. Това заяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ след проведените консултации с представители на коалицията „Патриотичен фронт“.

Бъчварова уточни, че от ПФ признават правото на най-голямата политическа сила да излъчи свой кандидат за премиер и председател на Народното събрание.
„Много бързо изяснихме характера на тяхната коалиция и това, което те ни представиха за нас е гаранция за стабилно участие в следващото управление.

Разговорите преминаха по логиката на разглеждане на общата политическа рамка“, каза още тя.

„Единственият партньор, който Патриотичен фронт не приема е ДПС“, посочи Бъчварова.
По думите ѝ ПФ не приемат ДПС не заради техните избиратели, а заради порочния модел на поведение на партията – корпорация, която се възползва от своите властови позиции.
По повод политическата формула на следващо управление Бъчварова заяви, че е дебатирано изискването на ГЕРБ за политическа споделена отговорност и приемат предложението на ПФ те да гарантират тяхната политическа отговорност към всички споразумения, които предстоят да бъдат сключени.

„Основа на нашето правителство ще бъде подписаната програма“, каза още Бъчварова и допълни, че от „Патриотичния фронт“ държат всички следващи кадрови назначения да бъдат съобразени с качествата на кандидатите.

Патриотичният фронт е първата политическа формация, с която ГЕРБ постигна споразумение за бъдещо коалиционно управление.
При разговорите с БСП, ДПС и Реформаторския блок не бяха постигнати такива договорености.
От името на Патриотичния фронт преговаряха лично двамата съпредседатели на коалицията - Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. В разговорите участваха и  Поли Карастоянова и Искрен Веселинов.

От всичките 18 точки, постигнахме съгласие по 14, в това число по пет от тях направихме редакционни корекции, така че да се изясни смисълът по-добре, уточни Менда Стоянова от ГЕРБ.
Четирите точки, по които имат различия и то съществени са бюджетната и данъчна рамка на държавата, националната програма за енергийна ефективност, дали да има една или няколко Здравни каси и пенсионната реформа.

„За съжаление, три от тези четири теми са сериозни области, така че остава в полето на нашите евентуални бъдещи партньори да се запознаят по-детайлно с нашата програма и да излязат със становище дали могат да приемат нашите политики и да отстъпят от своите”, обясни Менда Стоянова.
ГЕРБ и Патриотичният фронт са се обединили около създаване на отделно министерство на туризма, но имат различни идеи за развитието на този сектор.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов