Избрани Новини

1,5 милиона българи се нуждаят от хранително подпомагане

16 октомври е Световният ден на прехраната

По данни на Националния статистически институт всеки пети българин живее под прага на бедността. Към момента има над 1.5 милиона българи, които остро се нуждаят от хранително подпомагане и още толкова, които биха се възползвали от периодична подкрепа. За трета поредна година Българската хранителна банка отбелязва 16 октомври – Световният ден на прехраната, чрез организиране и включване на редица събития: прожекции на филм, интерактивно представяне, диско супа и мощна доброволческа акция за спасяване на храни в полза на нуждаещи се от подпомагане хора.

Ежегодно в ЕС се разхищават 90 милиона тона годна за консумация храна, а в същото време един от четири българи гладува, едва оцелявайки под или на прага на бедността“ - казва Цанка Миланова, изпълнителен директор БХБ. – „Нашата работа не е кампанийна, както и гладът не е нещо, което се случва от време на време. През 2013 г. БХБ събра над 260 тона храна, с които бяха подпомогнати над 15 000 гладуващи деца, възрастни и социално слаби семейства. През тази година организирахме помощи за пострадалите от наводненията във Варна, Добрич и Мизия и продължаваме да се грижим за хората в нужда.

Използваме Световния ден на прехраната за повод да благодарим на всички, които подкрепят нашите усилия, на партньорите ни и на многобройните доброволци, даряващи своето време и доброта. Всеки един от нас може да се включи в борбата срещу глада и през тази седмица ще демонстрираме различните начини, по които това е възможно – чрез доброволчески акции и дарения, но и с лесни стъпки като например доброто организиране на храната в хладилника, за да не се разваля.“, споделят от  БХБ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов