Избрани Новини

Митрополит Серафим благослови храма в Полена навръх Света Петка

Денят е празник на симитлийското село Полена

Православната църква почита празника на Света Петка Българска - покровителка на българския народ и на семейството. Денят е празник на симитлийското село Полена. Църквата в центъра на селото е наречена на Света Петка. Неврокопският митрополит Серафим, в съслужие с местни свещеници отслужиха празничната света литургия и благословиха миряните, пише simitli.info. След светата Литургия децата от църковното училище изнесоха празнична програма за св. Петка. Тропари, молитви, стихчета, разкази за живота на св. Петка се редяха едни след други за духовна радост и удовлетворение на присъстващите. След умилителната детската програма празникът продължи с тържествен водосвет пред храма на площада.

Десет казана вкусен курбан бяха раздадени за здраве. Местните в Полена посрещнаха приятели и гости на обща трапеза на поляните край храма.

На открита сцена на площада се изявиха по обяд учениците от СОУ-Крупник, мажоретен състав и ансамбъл „Веселие”. Празнично настроение насити атмосферата в Полена още от рано сутринта. Тази вечер веселбата продължава под открито небе с македонски оркестър от град Битоля, народният певец Кирил Костов и фолк певицата Даяна.

Петковден е един от най-тачените празници в народната традиция. Св. Преподобна Параскева или Петка Българска се счита за покровителка на българския народ и на семейството. На 14 октомври православните християни палят свещица и се молят за здраве, защото Светицата е лечителка и пазителка от „страшни” болести. Легенди разказват за безброй чудотворни изцеления, извършени от мощите й - сакати прохождали, слепи проглеждали, страдащи от тежки болести изведнъж се оказвали здрави. Счита се, че най-голяма е силата й при проблеми с очите, психически разстройства и безплодие.

Днес храмов празник има и църквата в село Докатичево.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов