Избрани Новини

Николина Ангелкова: Ако до петък няма мерки за справяне с проблемите в БДЖ, ще се сменят директори

Целева проверка в НКЖИ, БДЖ „Пътнически превози" и БДЖ „Товарни превози" показва наличието на системен проблем в условията на труд

Ръководителят на движението на гара „Волуяк” не е подал сигнал за преминаването на влака. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова пред журналисти във връзка с инцидента на 9 октомври на ж.п. прелез „Обеля“ в кв. „Обеля“ 2, когато локомотив, движещ се от гара „Волуяк” за Централна гара-София, удари лек автомобил и един човек загина.

Ангелкова поясни, че техническото разследване по случая все още не е приключило, но това, което е установено до момента е, че ръководителят на движението на гара „Волуяк” не е подал сигнал на прелезопазачката за преминаването на влака.

Служителят на ДП НКЖИ е отстранен временно от длъжност, заяви още Ангелкова и допълни, че все още се изясняват причините, заради които той не е подал сигнала. Министърът на транспорта допълни, че той ще понесе отговорност за действията си. Ангелкова уточни също, че в момента на инцидента бариерите на прелеза са били вдигнати и преминаването на моторни превозни средства е било разрешено, именно защото прелезопазачката не е била уведомена за преминаването на влака.

"До петък трябва да бъдат представени конкретни мерки за подобряване на условията в железопътния транспорт. Ако до тогава не видим конкретни мерки за справяне с проблемите, ще има смяна на директори", заяви министърът.

Проверките показват наличието на системен проблем, свързан основно с условията на труд, тяхното подобряване, поддръжката на локомотивите, поддръжката на инфраструктурата заради множеството кражби.

Утре ще бъде проведена среща с транспортните синдикати, на която ще стане ясно какви мерки ще бъдат взети за подобряване на персонала.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов