Избрани Новини

ДБГ обяви вътрешнопартиен референдум за евентуално участие в коалиционно правителство

Въпросите в референдума ще бъдат два

Изпълнителният съвет на "Движение България на гражданите" взе решение за провеждането на вътрешнопартиен референдум за отношението на членовете на партията към участието в бъдещо правителство. Допитването беше обещано още по време на предизборната кампания.

Въпросите в референдума ще бъдат два:
1. Съгласни ли сте Реформаторският блок да участва в коалиционно правителство в рамките на новоизбрания парламент?
2. Кои от партиите и коалициите в настоящия парламент приемате за коалиционни партньори.

При вторият въпрос е възможен повече от един отговор – ГЕРБ, ПФ, ББЦ, АБВ. Изключени са партиите, подкрепяли кабинета "Орешарски", за които Реформаторският блок в четвъртък изрично излезе с декларация, че не може да води разговори с тях.
Референдумът ще се проведе от 14 до 17 октомври 2014 г. на специално създадена онлайн-платформа, достъпна само за членове на партията. На членовете ще се предостави уникален номер за достъп до системата за гласуване, а резултатите от вота Изпълнителният съвет на ДБГ ще обяви в края на седмицата. Друго важно решение от днешното заседание на ръководството на Движение България на гражданите, взето с пълно единодушие, е Димитър Танев да бъде представителят на партията в преговорния екип на Реформаторския блок. Танев е член на Изпълнителния съвет на ДБГ и беше избран на 5 октомври за народен представител от 27 МИР Стара Загора."Движение България на гражданите" гласува и кои лица ще попълнят квотата на партията в Гражданския съвет на блока, тъй като част от досегашните
бяха избрани за народни представители. Това са Димитър Тучков, Настимир Ананиев и Антони Тренчев. Първото заседание на Гражданския съвет след изборите е днес следобед.
Ръководството на движението обсъди и ситуацията с преразпределението на мандатите от ЦИК. По повод избора на т.нар. бат’ Сали Изпълнителният съвет на ДБГ счита, че народните представители трябва да са достойни хора и партиите, когато предлагат кандидати в листите си, трябва да са отговорни. Затова ДБГ ще работи за реформа в Изборния кодекс, така че представителството на гражданите в парламента да е справедливо и очаква публична оценка на ДПС за ситуацията.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов