Избрани Новини

10 лева за кило диви кестени

Слагайте ги под възглавницата, за да ви ободрят и да ви пазят от главоболие и болни стави

10 лева достигна кило диви кестени, предлагани по улиците и пазарите от предприемчиви роми, установи проверка на „Всеки ден". Те не се ядат, но имат уникална лечебна сила, която се използва както във фармацевтичната индустрия, така и в народната медицина. Ядивните пък се предлагат по 6 лева.

 Дивите кестени, известни и като „конски", може да бъдат намерени под път и над път - те растат из цяла България по паркове и градини. През есенните месеци и най-вече през септември и октомври плодовете правят големи килими и стотици възрастни хора ги събират по цели килограми. Мургавите събратя пък, знаейки за лечебните свойства на дивите кестени, въртят успешен бизнес, като ги продават пак на баби и дядовци, които са твърди грохнали, едвам ходят с бастун и не могат да се навеждат и да ги събират от земята. Затова и именно те са най-лесната жертва за продавачите на диви кестени.

 Иначе плодовете им гонят молците и лошата енергия, подобряват кръвообращението, махат бързо главоболието и помагат при ставни болки. Затова през есента слагайте поне десетина от кафявите топчета в гардеробите, за да гонят молците и да не се налага да си купувате нови вълнени пуловери. Народни лечители пък съветват да спим с 2-3 кестена под възглавницата, за да сме бодри на сутринта. Така те помагат за здрав и спокоен сън. Кестенът до главата е универсално хапче срещу главоболие, убедени са привържениците на народната медицина. Поставени в джобовете на панталона или на ризата, те предпазват тялото от вредното лъчение на мобилните телефони и антени и безжичните Wi Fi устройства. Точно те са причината хората да страдат от мигрена, да са нервни и избухливи. Поставете пет кестена и до монитора на компютъра си, за да неутрализирате вредното влияния на лъчите, съветват още експертите.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов