Избрани Новини

Уникални филми ще гледаме на Банскофилмфест !

Над 120 филма ще бъдат показани

Четиринадесетото изданието на международния Банскофилмфест ще предложи на българската публика както уникални филми, произведени през последните години, така и гости, истински имена в света на екстремните изживявания. Фестивалът ще се проведе на 25-30 ноември в Банско. Официалното откриване е на 26 ноември, сряда в читалище „Никола Вапцаров”. Българската публика ще може да се докосне до 120 филма за екстремни спортове, приключения и алпинизъм от цял свят. Целта на събитието е публиката да участва пряко в магията на единствения в този формат фестивал на Балканите.

            В програмата на Банскофилмфест 2014 всеки може да открие адреналина в себе си – ски, сноуборд, катерене, алпинизъм, фрийрайдинг, бейс-джъмпинг, екстремно колоездене, слаклайнинг, планинско бягане и др. Над 15 презентации и workshop-ве ще бъдат изнесени от чуждестранни и български гости. Десет изложби ще украсят фоайетата на фестивалния център. Банскофилмфест Kids предлага и разнообразна детска филмова и съпътстваща програма – всеки ден ще бъдат прожектирани специални филми за деца, ще бъдат изнесени открити уроци по география и workshop-ве на тема оцеляване в дивата природа.

Гостите и тази година ще се докоснат до невероятната красота на региона на Пирин планина и Банско, както и до специални местни занаяти, кухня и музика. Ето и част от гостите на Банскофилмфест 2014, които ще изнесат презентации и workshop-ве за българската публика:

Боян Петров (България) – биолог и алпинист, първият българин, изкачил К-2 и покорил три осемхилядника за един сезон през лятото на 2014г.;

Дойчин Боянов (България) – преподавател в НСА, алпинист; автор на безкислородно изкачване на Еверест, откривател на много турове и участник в множество български експедиции.

Давид Гьотлер (Германия) – алпинист, изкачва трудния маршрут "Supercanaleta" на Фицрой в Патагония. Записва зимни изкачвания по северните стени на Айгер, Матерхорн и Гранд Жорас в Алпите. Има пет осемхилядника в актива си – Гашербрум-2 (8035 м), Броуд пик (8047 м), Дхаулагири (8167 м), Лхотце (8516 м) и Макалу (8462 м).

Ричард Паркс (Англия) – автор на програмата “ 737 Challenge” , с която поставя световен рекорд за изкачване на седемте най-високи върха на континентите и за стигане до двата полюса, постигайки 6 месеца, 11 дни, 7 часа и 53 минути. Рекордно е и времето му за справяне с предизвикателството “SevenSummits”. Благодарение на програмата “737 Challenge” уелсецът успява да събере около 3000000 паунда, които дарява на “MarieCurieCancerCare”.

Хуан Менендес Гранадос (Испания) - екстремен колоездач, през януари 2014 г. стана първият човек в света, който стига до Южния полюс с велосипед. Той измина 1130 км за 46 дни, тръгвайки от брега на залива Херкулес. Хуан Гранадос има богат приключенски и пътешественически опит и славата на най-големия offroad-колоездач. Това се потвърждава само от един бегъл поглед на начинанията му през последните години.

Организатори на събитието са Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм”, Община Банско, Читалище „Никола Вапцаров”.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов