Избрани Новини

Археолози отново на римската вила в Сарафово

Животът

10-10-2014, 14:14

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Продължават разкопките на Калиакра

Разкопките са финансирани от общината

Екип от археолози отново ще работят по откритите преди две години параклис и аязмо в района на квартал Сарафово, край Бургас. Идеята на община Бургас, която финансира проучванията, е мястото да се превърне в аткрация. 

Екипът на директора на Националния археологически институт с музей при БАН доцент д-р Людмил Вагалински днес започва работа. През 2012г. там беше открит късно античен параклис. Църквата е била сравнително малка, но с богата украса. Открита е цветна керамика, в пет цвята, и стенописи. Установено е, че църквата е била разрушена през 11-12 век, веднъж е поправяна и опожарена. По-късно в основите на храма бликна и лековита вода. Вероятно точно аязмото е било причина на това място да се издигне църква.
По време на разкопките беше открито и едно погребение. Скелетът е с височина около 1.75, което според учените е с почти исполински за времето си размери.
На терасата над параклиса обаче беше открита и римска сграда и останки от добре изградена канализация от 2-3 в. През 2012г. екипът на д-р Вагалински е имал за цел да проучи параклиса, а тази сграда е била само маркирана. Сега общината иска тя да бъде социализирана, за да може двата обекта да се превърнат в една туристическа атракция. Според археолога това ще бъде шанс този параклис да се спаси, тъй като той не е в добро състояние. Пред него е издигната буна, висока 2,5м., но опасенията му са, че ако има една голяма морска буря, параклисът може да се разруши. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов