Избрани Новини

Президент, министър-председател и патриарх в Петрич за 1000 г. от битката при Ключ

Последните детайли от проявите са били обсъдени заедно с представители на Националния инициативен комитет

Патриархът на България, президентът Плевнелиев и министър-председателят Близнашки са очакваните гости за честването на 1000-годишнината от смъртта на българския цар Самуил и битката в района на днешната Самуилова крепост край с. Ключ.

Това заяви на пресконференция кметът на Петрич инж. Вельо Илиев, който се срещна с премиера и инициативния комитет за честванията. Той поясни, че те са започнали в София и в БАН с научни конференции, изложби. Според него в Софийския университет са поканени над 25-има учени от цял свят, които се занимават с този проблем или са работили за точно историческото обосноваване на нещата. Част от тези учени ще дойдат в Петрич. „Днес част от конференцията продължава в Петрич в голямата зала от 9.30 часа”, обясни той и допълни, че от вчера се правят постъпки за издиганене на каменна плоча в София, където ще е бъдещият постамент на българския цар Самуил. Мястото е избрано в района на Паметника на незнайния воин. В Петрич също е залегнала идеята за подобен паметник. Заради изборите честванията на Самуиловата крепост бяха отложени за днес.

Програмата в Петрич предвижда от 9.30 часа сутринта да започне научна конференция, от 18 часа на Самуиловата крепост ще има постановка на благоевградския театър и ансамбъл „Пирин”, желаещите за отидат ще бъдат извозени с автобуси на общината. Героите ще бъдат почетени със заупокойна молитва, по-късно ще се състои тържествен парад проверка. Очакванията са да присъстват над 300 гвардейци от Националната гвардия на България. След словата на президента и кмета започва грандиозна заря.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов