Избрани Новини

Пощаджийка откраднала над 21 000 лева от пенсии, дадоха й условна присъда

Крими

08-10-2014, 16:05

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Районният съд я лиши и от право да заема длъжност, свързана с материално-отговорна и отчетна дейност за срок от 2 години.

49-годишната З.А., която като касиер и контрольор в една от пощенските служби на "Български пощи" е присвоила над 21 000 лева, днес получи условна присъда. Те са били връчени на подсъдимата в качеството й на длъжностно лице, като са й поверени да ги пази и управлява. 

В края на декември 2011 г. на З.А й предстояло ползване на платен годишен отпуск, затова на определена дата тя трябвало да предаде наличността на касата в присъствието на назначена комисия. На посочената дата жената не се явила на работа и по подозрения за възможни злоупотреби, била назначена финансова проверка.

Ревизията установява, че през инкриминирания период подсъдимата системно е записвала в дневните отчети на пощенската служба недействителни или фиктивни суми за получени аванси, които сама е заявявала и получавала неоснователно от главната каса. Поведението й било обусловено от обстоятелството, че през периода подсъдимата не е изплащала ежемесечно пенсии на правоимащи лица, а по споразумение с тях – веднъж годишно, като в същото време държала сумите на неполучените от лицата пенсии у себе си и ги разходвала за собствени нужди. В други случаи подсъдимата присвоила средства от неизплатени записи, прикривайки липсата с фиктивно изписване в дневния отчет на изплатени пощенски и експресни записи. По този начин тя присвоила чужди пари – сумата от 21 259 лева.

49-годишната З.А. e с чисто съдебно минало. Тя бе осъдена на 2 години и 8 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение бе отложено с 5 години изпитателен срок. Освен това наказание, Районният съд я лиши и от право да заема длъжност, свързана с материално-отговорна и отчетна дейност за срок от 2 години. Подсъдимата бе осъдена да заплати на гражданския ищец обезщетение за причинените имуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на извършване на деянието.Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15- дневен срок.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов