Избрани Новини

Откриват изложба, посветена на историята на емблематичните за Пловдив тютюневи складове

Мисия Пловдив

08-10-2014, 07:39

Снимка:

stroitelstvo.info, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Днес от 17.30 часа

Днес от 17,30 часа в тютюневия склад на ул. „Екзарх Йосиф“ 1 официално ще открие изложба, посветена на историята на емблематичните за града ни тютюневи складове. Изложбата ще включва архивни материали и съвременни фотографии на Пенка Калинкова. По покана на авторката млади творци от Пловдив, ученици и струдени от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“, Национална гимназия за сценични и екранни изкуства и АМТИИ, работиха по темата за тютюневите складове и в рамките на събитието ще се представят техните интерпретации и визии за бъдещето на Тютюневия град.

След официалното откриване на изложбата ще се състои прожекция на филма „Истории от Тютюневия град“ на Пенка Калинкова, продукция на БНТ-Пловдив. Събитието ще продължи с обществена дискусия за историята, запазването и възможното бъдеще на тютюневите складове.

Изложбата с творби на Пенка Калинкова и млади пловдивски автори ще може да бъде видяна всеки ден от 16 до 19 часа до 12.10.2014 г.

Целта на събитието е да насочи вниманието към уникалните със своята история, архитектура и дух сгради и да търси идеи за тяхното запазване и нови функции. „Пловдив 2019“ идентифицира изчезването на Тютюневия град, загубата на сгради, някои от които паметници на културата, като важен проблем на града, който именно чрез средствата на културата и обществения дебат може да бъде решен и съответно сградите и споменът за тях да бъде запазен.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов