Избрани Новини

С питка посрещнаха първите обитатели на Центъра за настаняване от семеен тип

Първите обитатели на Център за настаняване от семеен тип №1 в Благоевград вече са настанени

Те са трима и бяха посрещнати с питка в украсените с балони и цветя стаи. На посрещането на децата,  освен персоналът, присъства и зам.-кметът по хуманитарни дейности Валери Смиленов. 

„Ние всички сме тук, за да създадем по-добри условия за живот на тези деца, за да се чувстват тук като в свой дом, а вас като свое семейство“, заяви пред персонала Смиленов.

Нетърпеливи, трите деца се разходиха из новия си дом, а  едно от момчетата  дори изрази желание да помогне за разопаковането на багажа и подреждането в новия му гардероб. Видимо доволни и с усмивка на лице, само няколко минути след настаняването си, децата вече разглеждаха  новите си играчки.

По-рано тази година, през месеците август и септември, служителите на жилището от семеен тип преминаха специално обучение. То  се проведе на два етапа от представители на Гражданско дружество „Заедно за децата", информират от пресцентъра на общината. 

До края на октомври ще бъдат настанени и останалите обитатели.  Във всяко едно от  жилищата ще  има по 14 деца, а екипът, които ще се грижи за тях, се състои от ръководител, социален работник, психолог, рехабилитатор, 6 детегледачи, две медицински сестри и двама  хигиенисти.

Изграждането на общо три центъра и едно защитено жилище бяха заложени в програмата на кмета на Благоевград  д-р Атанас Камбитов за разширяване на социалните услуги в общината и са финансирани 100% със средства по ОП „Регионално развитие“. С изграждането на центровете община Благоевград  реално осъществява политиката за  деинституционализация на социалните услуги в България.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов