Избрани Новини

Ева Паунова ще зададе въпрос при изслушването на номинирания за зам.-председател на ЕК Андрус Ансип

Повод за въпроса на българския евродепутат от ГЕРБ е рекордно ниската избирателна активност на вчерашните избори у нас

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова ще се включи днес в 19:30 часа с въпрос в изслушването на номинирания от Естония за заместник-председател на новата Европейска комисия и комисар за единния цифров пазар Андрус Ансип. Повод за въпроса на българския евродепутат е рекордно ниската избирателна активност  на парламентарните избори в България вчера - 47% - проблем, който се нуждае от възможно най-бърза реакция и внимание.

Необходими са нови начини за гарантиране на принципите на демокрация и основното право на всеки гражданин да упражни своя вот без значение от местонахождението си. Един адекватен отговор на създалата се ситуация е въвеждането на електронно управление и на електронното гласуване като един от основните му елементи.

Например, на парламентарните избори през 2007 г. в Естония, откъдето е кандидат-комисарят Ансип, за пръв път е било проведено първото задължително гласуване с опция да се гласува онлайн. Една четвърт от естонските граждани са се възползвали от това и са упражнили гласа си по електронен път на изборите през 2011. Добри практики съществуват и в други държави-членки като статистиката показва, че електронното гласуване увеличава избирателната активност с около 15%.

Един от основните приоритети в работата на Ева Паунова е въвеждането на единния цифров пазар, който ще доведе до повишаване на ефективността, прозрачността, отчетността и демократичното развитие в страни като България. Затова тя ще попита кандидата за заместник-председател на новата Европейска комисия и комисар за единния цифров пазар Андрус Ансип какви конкретни действия планира той да предприеме за въвеждането на електронното правителството и как Европейската комисия ще осигури подкрепа и насоки за създаването на системи за електронно гласуване в цяла Европа.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов