Избрани Новини

40 сигнала за нарушения са пристигнали в ЦИК след края на изборите

В тях са включени и 5 жалби

След приключването на изборният ден са постъпили нови общо около 40 жалби и сигнали. Това заяви на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев. Той уточни, че жалбите са били пет, а сигналите - 35.

„Една част от сигналите се отнасят за преброяването на гласовете за определена политическа сила и преференциите, които са отбелязани за нея. Другите сигнали са свързани с приключване на изборния ден на места, независимо че пред секциите е имало избиратели, които са чакали и съответно не са били допуснати до гласуване“, добави Андреев.

По думите на говорителя тези сигнали и жалби ще бъдат обработени и докладвани на заседание на ЦИК, за да може тя да вземе отношение по тях. Те са качени и на електронният регистър на интернет страницата на комисията.

Андреев допълни, че този при Районните избирателни комисии (РИК) по приемане на протоколите от Секционните избирателни комисии (СИК), работата е протекла нормално, без затруднения и не е създало напрежение за протоколите.

От ЦИК уточниха, че седем медии са публикували социологически проучвания в изборния ден, а глобите, съгласно Изборния кодекс са от 2000 до 5000 лева при първоначално нарушение, а при повторно от 5000 до 10 000 лева.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов