Избрани Новини

Апелативен съд – Бургас обяви за решаване наказателно дело за неправомерно осъществявана банкова дейност

Крими

06-10-2014, 12:55

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

Апелативен съд – Бургас разгледа днес жалбата на Емил Бакърджиев срещу присъда на Окръжен съд – Бургас. На 04.03.2014 г. той го е признал за виновен в това, че през периода 2003 г. – месец юни 2009 г., в гр. Бургас и в курортен комплекс „Слънчев бряг“ - община Несебър, като физическо лице без съответно разрешение, извършвал по занятие банкови сделки – отпускане на заеми с лихви, за която дейност се изисква лиценз, издаден от Българска национална банка. Той е предоставил на 4 лица 11 броя парични заеми на различна стойност  при месечна лихва от 4, 7 или 10 %. В резултат на тази дейност е получил значителни неправомерни доходи в общ размер на 55 562,96 лв.Първоинстанционният съд му е наложил наказание 3 години лишаване от свобода при 5 години изпитателен срок, както и глоба в размер на 5 000 лв. Съдът е постановил да бъде конфискувана в полза на държавата ½ идеална част от недвижим имот – лозе в землището на гр. Поморие.Бакърджиев обжалва пред Ап елативен съд – Бургас присъдата с искане да бъде признат за невиновен и оправдан. Защитникът му оспорва присъдата като твърди, че неправилно бил тълкуван Законът за банковата дейност, който не намирал приложение при физически лица. Адвокатът намира противоречия в показанията на свидетелите и изготвените по делото експертизи, както и в мотивите на съда, да ги цени или не.

Представителят на Апелативна прокуратура – Бургас коментира жалбата като неоснователна. Прокурорът споделя мотивите на Окръжен съд – Бургас при оценка на свидетелските показания и на съдебно-икономическата експертиза. Държавният обвинител намира присъдата за законна, тъй като доказателствата установявали осъщественото занятие банкова дейност от лице, което няма това право. Той приема като справедливо наложеното наказание, като първата инстанция правилно е съобразила смекчаващите вината на Бакарджиев обстоятелства. Прокурорът поиска въззивната инстанция да постанови отнемане на незаконно придобитите доходи в размер на 55 562,96 лв.

Подсъдимият помоли съда да бъде признат за невиновен, тъй като гражданско-правните отношения по предоставяне на заеми, не били банкова дейност.

Апелативен съд – Бургас обяви делото за решаване.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов