Избрани Новини

ГЕРБ печели изборите в Стара Загора

Силен протестен вот отчитат с 8% недействителни бюлетини

100 % са обработени протоколите от област Стара Загора, съобщи председателят на РИК Таньо Брайков.
ГЕРБ е получила най-много гласове в областта - 33,25%, с което в новия парламент ще влязат четирима депутати. Двама народни представители изпращат БСП - Лява партия, които са с 19,36%. Следващите партии, които са прескочили 4%-та бариера в областта изпращат по един народен представител. Това са, както следва: ДПС - 10,12%; Патриотичният фронт с 8,40%; ББЦ - 7,18%; Реформаторски блок - 6,34% и Атака с 4,95%. АБВ в област Стара Загора не достига 4%, за да изпрати депутат. техният резултат е 3,99%. Като нов политически субект обаче и тук се очерта партията на Татяна Дончева, която е получила 1,24%.
При преференциите засега се оказва, че вторият в листата на РБ Румен Димитров е събрал повече гласове от водача Димитър Танев, но тъй като гласовете без преференция за Реформаторите директно се присъединяват към първия в листата, в НС влиза Димитър Танев. Интрига има и при ГЕРБ, където е възможно вторият в листата Пламен Йорданов да бъде изместен от деветия - Димитър Желев. Подобна картина се очертава и при БСП, където много избиратели са гласували преференциално с бюлетина номер 22 и преференция 22, което автоматично измества вторият Георги Гьоков с 22-та в листата Диана Михалева.
На изборите за 43 Народно събрание избирателната активност в област Стара Загора е 53,596% . Изключително висок обаче е процентът на недействителните бюлетини - близо 8 на сто или 12 461. От РИК обясняват, че голяма част от тях са всъщност протестен вот, защото са били надраскани очевидно учишлено. По думите на председателя на РИК в изборния ден няма сериозни нарушения, постъпили са 17 жалби, които са проверени и отхвърлени.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов