Избрани Новини

С изложба "Преди 60 милиона години- реката" ще откриват пленер

Нов маршрут в Мраморния град на изкуствата в Илинденци

Юбилейната изложба на Иван Русев „Преди 60 милиона години- реката” „идва” на мястото си и с произведенията на проф. Емил Попов, проф. Красимир Джидров, Нина Русева и творби от пленера, организиран от Съюза на българските художници и  Арт център Илинденци, се представя нов маршрут в  Мраморния град на изкуствата в Илинденци.

Успоредно с голямото творческо събитие, на 18 октомври ще започне пленерът на фестивала, организиран от Община Струмяни и Арт център Илинденци, с участието на световноизвестната австрийска скулпторка Габриеле Бергер, Мариета Конова, Аргир Манасиев, Димитър Петрински и за първа година ще участва лично Иван Русев.

Стана традиция от Мраморния град на изкуствата в Илинденци да започват празниците на изкуството, съпровождащи един от 5-те най-добри фолклорни фестивали в страната - XI  Международен фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува” –Микрево, който ще се проведе на 24, 25 и 26 октомври.
Програмата на фестивала е пълна, хиляди творци от страната и чужбина все още заявяват своето участие от Несебър, Кърджали, Плевен, Перник, Смолян, Македония, Сърбия, Турция, Албания, Индия, Украйна и много други. Организаторите замислят атрактивни вечерни концерти и събития с участието на обичани български изпълнители.
Традиционно фестивалът започва с годишните събития на Арт център Илинденци, откъдето стартира и пленерът, посветен на „Малешево пее и танцува”.
Тази година събитията в Арт център Илинденци организаторите посвещават на 60 –годишния юбилей на световноизвестния български скулптор Иван Русев, създател на Мраморния град на изкуствата с изложба „Преди 60 милиона години - реката”. В нея може да се види невероятна експозиция от тъмен камък, най-белия мрамор на пиринския край и невероятна композиция от 600 фрагмента от пръст и рисунки.
Иван Русев нарича изложбата си така, защото по силата на съдбата точно в годината на неговия юбилей под Каменния град в Илинденци разкриват следите на огромна река от преди 60 милиона години. В експозицията първо са образите на паметта – майка му, баща му, дядо, жена му и дъщеря му и леля Ванга. Правил е кръста на Рупите. 
“Сурово, първично и мощно”, така нарича изкуството му акад. Светлин Русев.
Може би защото самият Иван Русев е нетрадиционен и ярък представител на поколението наши скулптори през последните трийсет години. Творец, който познава и обича душата на камъка като Създател. Ако се питате възможно ли е камъкът да полети на високо- отговорът е “да”, когато се докоснете до светоусещането на Иван Русев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов