Избрани Новини

Около 170 сигнала за нарушения в ЦИК

Най-високата избирателна активност е била в Силистра, а най-ниската - в Кърджали

Говорителят на ЦИК Александър Андреев съобщи, че в Комисията са били получени около 170 жалби и сигнали в изборния ден.

Към 17:00 часа избирателната активност в страната е била 39,20 %, като най-ниска е била в 9-ти ИР Кърджали – 29,34%, а най-висока в 20-ти МИР Силистра – 44,20%.

Сравнено с парламентарни избори през 2013 г., към 17:00 часа, активността е била 41,30% - малко по-ниска от настоящата.

Андреев посочи, че сигналите и жалбите могат да бъдат обобщени в няколко групи.

„Една от тях е действията на СИК. Другата част е свързана с публикуването, под каквато и да е форма на данни от социологически проучвания, и допитване до общественото мнение във връзка с изборите. Тези сигнали се отнасят до 9 информационни сайта, на които са публикувани. На три от тях има постановени решения. Относно останалите ЦИК в момента заседава и ще вземе решение“, обясни той.

„Има и сигнали, които се отнасят до контролиран вот или купуване на гласове. Такива сигнали са подадени в Кюстендил, в село Вакарел, в които се твърди, че дадени политически сили купуват и по някакъв начин убеждават да гласуват за тях избирателите“, посочи Александров.

„Има сигнал от Брегово за заплаха на избиратели да гласуват за определена партия. Другите сигнали са насочени към изборните секции извън страната. Твърди се, че в изборните секции в Бурса с автобуси се превозват избиратели, за да могат да гласуват. Такива сигнали има и за България, където се твърди, че хора извозват с автомобили избиратели до секциите за гласуване, както и че има предизборни плакати пред определени секции“, отбеляза говорителят на ЦИК, предава „Фокус“.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов