Избрани Новини

135 балона литнаха в небето над Стара Загора за празника

Да даваме всичко, за да израства градът ни, призова Живко Тодоров

Много хора са дали всичко от себе си, за да я има Стара Загора. По същия начин трябва и ние да даваме всичко от себе си, за да го има града ни и да се развива като по-добро място за живеене. Благодарение на доброволния труд на хилядите наши предци, градът изплува от пепелищата и успя да стане един от най-добрите градове в България.

Вярно е, че Стара Загора е град на липите, поетите и правите улици, но той е и град на младостта - младите са бъдещето на България и Стара Загора. Това каза в словото си по време на тържествения ритуал за празника на града кметът Живко Тодоров.

Деца, облечени в народни носии пуснаха 135 балона с цветовете на българския трикольор в небето, по повод 135-та годишнина от полагането на възстановителния камък на Стара Загора след многократни опожарявания. На площада пред общината бяха издигнати с тържествен военен ритуал знамената на Република България, Стара Загора и Европейския съюз.

Венци и цветя пред съзидателното дело на предците пред символичния камък на града, поднесоха кметът Живко Тодоров, председателят на Общинския съвет – Емил Христов и бригаден генерал Димитър Илиев, командир на Старозагорския военен гарнизон, както и представители на политически партии и обществени организации.

Стара Загора има история, но е и град млад на младите хора – бъдещето на нашата държава и нашия град. Все повече млади хора търсят своето развитие тук, правят семейства, образоват се, започват работа и оставят след себе си следи – това е радостно за нас. Трябва да продължаваме да насърчаваме младостта, сигурен съм в тях, че те ще направят така, че градът ни да бъде още по-добър. Господ да е с нас и да ни помага и подкрепя - каза още Живко Тодоров.
Той връчи символичния ключ на града на новоизбрания кмет на Млада Загора - ученика от Професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“ Диян Ганев, който също поздрави младите хора и всички старозагорци с празника. По традиция от 18 години насам за един ден Стара Загора ще се управлява от Млад кмет, избран след оспорвано състезание в Младежкия дом.
На този ден Стара Загора удостоява и заслужилите си граждани. Кметът Живко Тодоров връчи символичния ключ на града и званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ на Димо Бухчев, който бе избран с решение на септемврийската сесия на Общински съвет Стара Загора.
Официалните лица и гражданите окичиха с венци и цветя паметника в парк „Пети октомври“ и символичния камък за възстановяването на града. Заради съвпадението на празника на Стара Загора с провеждането на изборите за народни представители в днешния ден, тази година не се проведе празнично шествие и празничен концерт с илюминации.
Днес Регионален исторически музей-Стара Загора работи до 18 часа безплатно за всички желаещи да се докоснат до богатата ни история.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов