Избрани Новини

Розовите делфини- митологичните създания

Има ги и днес- закачливи и любопитни

Никой не знае защо са розови и защо живеят толкова далеч от океана. Спорно е как са се озовали тук. Но сега техният дом е Рио Негро. Тъмните води на притока на Амазонка са се превърнали в убежище за речните делфини.

Според местните легенди, при пълнолуние те се превръщат в красиви мъже, които умело оплитат в мрежата си красиви момичета. Някога индианците вярвали, че убийството на розов делфин носи късмет. Европейците пък ценели кожата и месото им. Все причини, които довели до изчезването на този вид.

“Има два големи проблема. Първо баржите, които се строят, разрушават убежищата на делфините. Разделят делфините от техните семейства. Другият голям проблем тук в Амазония е убиването на делфините. Много често ги използват за храна за риби”, обясняват биолози.

Ужасяващ факт, който намалява и без това оредялата популация на делфините.

“Речните делфини са много застрашени. Ако продължат да ги избиват, след 20 години няма да остане нито един”, сочат още специалисти.

Защитниците на делфините са решени да не допуснат това. В този изследователски център в Рио Негро се опитват да научат повече за делфините, за да разберат повече за поведението им и да ги защитят.

“Изучавам звуците на делфините. Те наподобяват подсвиркване и цъкане. Някои смятат, че цъкането е свързано с ориентацията на тези бозайници. Аз мисля, че те се опитват и да общуват посредством цъкането”, обясни биолог.

Понякога, изследователите хранят делфините, в замяна те им позволяват да плуват заедно.

“Делфините въобще не се страхуват от хората. Те ни доближават. Много са любопитни. Понякога дори се опитват да измъкнат разни неща от джобовете ни. Някои хора се страхуват от делфините. Защото те блъскат лодките, опитват се да ги обърнат. Но трябва да знаете, че розовите делфини са много закачливи животни. За мен е изключително преживяване да бъда толкова близо до тях”, сподели изследовател.

Опитите на делфините да общуват с учени хора наистина са впечатляващи. Остава надеждата посланията им да са по-различни от добре познатата фраза “Сбогом и благодарим за рибата.”, информира БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов