Избрани Новини

Да покараме велосипед настрани?

Защо не с колелото на Майкъл Килиън

Няма проблем, че колелото пое настрани. Да, карането на велосипед по този начин определено привлича изумените погледи на минувачите. Създателят му не се притеснява. Твърди, че страничното каране на колело е много удобно, а и  разкрива нова гледна точка към заобикалящата среда.

“Винаги съм сглобявал разни неща в бараката през почивните дни. Така веднъж ми хрумна да направя велосипед като сноуборд. Идеята ме обзе и вече не можеше да ме напусне. Постепенно нещата започнаха да се получават. Едно нещо водеше до друго, и така – воала – това е колелото, което може да се кара настрани”, разказа Майкъл Килиън.

Килиън патентова идеята си през 2005-а година и оттогава не спира да усъвършенства колелото си. Знае, че тийнейджърите ще се запалят по изобретението му.

Седалката при този велосипед е поставена под 60 градуса спрямо движението. Колелото се управлява с дръжки, монтирани над предната и задната гума. Това му позволява да се движи подобно на сноуборд. Велосипедът със странично каране може да завива по-остро и бързо от  обикновеното колело. А що се отнася до пазенето на равновесие, Килиън уверява, че въобще не е трудно. Нужно е само малко време за привикване към новия ъгъл.

“Не мислиш за баланса, докато караш. В природата на човек е да стои изправен”, казва изобретателят.

Все пак, за да се ограничат паданията от колелото, Килиън е поставил седалка с формата на копито.

Килън изминава всеки ден по 80 километра, карайки настрани. Убеден е, че скоро изобретението му ще намери широко приложение и някой ден ще бъде използвано дори на Тур дьо Франс. За това не спира да го подобрява. Класическият велосипед вече е почти на 200 години- информира БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)