Избрани Новини

Алкохолът прави усмивката заразителна

Установили учени от университета на Питсбърг

Мъжете, които консумират алкохол, реагират по-силно на усмивката на останалите в социалната им група. По всяка вероятност напитката увеличава чувствителността към такова поощрение от страна на обществото, каквото е усмивката, пише БТА. Това може да хвърли светлина върху факторите на риска, способстващи за възникването на проблеми с алкохола при мъжете, съобщи Science World Report.
В новото изследване учените в произволен ред са разпределили 720 здрави участници в три групи. Първата група е трябвало да пие алкохолни напитки, втората - безалкохолни, а трета -
безалкохолни напитки-плацебо (на доброволците е било казано, че ще пият алкохол). След това изследователите са наблюдавали участниците. Оказало се, че алкохолът значително е увеличавал заразителността на усмивката в групите, състоящи се само от мъже. Ако в групата е имало жена, това не се е случвало. А това по всяка вероятност означава, че алкохолът пробужда социалната смелост при мъжете.
Алкохолната зависимост често се формира именно при консумацията на алкохол в компания. Много мъже казват, че получават необходимата подкрепа и изграждат близки връзки с
другите именно в процеса на употреба на алкохол. Социалната консумация на алкохола е по-привлекателна за мъжете, отколкото за жените. При това той може да изкривява социалното взаимодействие.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов