Избрани Новини

Увеличават се нарушенията на трудовото законодателство

Инспекцията по труда среща неразбиране от работодателите

Над 2000 проверки на фирми и предприятия са извършени от началото на годината от областна дирекция „Инспекция по труда” – Стара Загора. При тях са констатирани над 10 260 нарушения.

6035 от тях са по здравословните и безопасни условия на труд, 4220 са по Кодекса на труда, 5 по Закона за насърчаване на заетостта и 4 по Закона за държавния служител. За нарушенията са съставени 313 акта, 10 от тях са заради създаване на пречки на контролните органи. Влезлите в сила наказателни постановления и споразумения през първото деветмесечие на годината са 173 на стойност над 416 хиляди лева, съобщи Йордан Йорданов, началник-отдел „Административно, информационно и правно осигуряване” в областната трудова инспекция.
Задължителните предписания за отстраняване на нарушения са 9972. 15 са спрените машини и съоръжения, 7 са спрените незаконни нареждания на работодатели, 15 работници и служители са отстранени, въведени са 4 специални режима на работа.
От Инспекцията по труда констатират увеличаване на нарушенията на трудовото законодателство и все повече работодатели, които не се отзовават на предписания и отстраняване на нарушенията.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов